MM House Costa Esmeralda, Buenos Aires + info
Location: Costa Esmeralda, Buenos Aires

Project:  Arch. Luciano Kruk
Project manager: Arch. Belén Ferrand
Collaborators:
Arch. Andrés Conde Blanco, Denise Andreoli, Darío Cecilian
Text editing: Arch Mariana Piqué
Land area:
 1013 m²
Built area:  400 m²
Construction year: In project.
 

MM House is located in Costa Esmeralda, a neighborhood of Partido de la Costa, on the Argentine seaside in eastern Buenos Aires Province.

 

The plot of land stands, topographically, on the highest area of the neighborhood, separated from the street by an upward slope.

 

This project’s peculiarity stemmed from the fact that it was to be set up right next to another one of our exposed concrete houses: Golf House. However challenging it was to satisfy the project’s programmatic needs and, at the same time, to adapt it to the natural surroundings and the terrain, the biggest dilemma we faced was managing to give the house its own identity using the same materials. MM House’s design tried to establish a harmonious dialogue with the neighboring house. Not only was a competition between the houses avoided, but also we aimed at establishing an equilibrium between both, an equilibrium in which each would have its own character despite their similarity in programs and materials: exposed concrete and glass.

 

The commissioner’s architectural brief was composed of a social area that included a dining room, a living room and a TV/living room; four en suite bedrooms, and an autonomous master suite as independent from the rest of the house as possible. Also, a semi covered garage and a closed store room at ground level were asked for. Unlike what was requested for Golf House, this commission included a grass area maintained through means of an irrigation system, a swimming pool, and an outside space intended as a grill and dining area. The commissioner, who was then living at the center of the city of Buenos Aires, searched for in this house a place where he could connect with nature and a shelter from the city’s rattle, especially in the main suite, where he requested that there should be water and where he would enjoy the natural surroundings’ scenery.

 

The house was organized in two functional volumes connected by another circulatory one that intersects them and is crowned by the main suite. These two volumes were structured by two longitudinal large span beams. Emerging from the natural terrain, a supporting wall makes its way through them and undergirds the corbel over which stands the suite as well as its roof. Contained inside a great structural isolated beam, the master suite seems to float over a reflecting pool and is thus visually detached from the main volume.

 

The access floor plan is completely open. Except for the semi covered space for parking, it is entirely covered with vegetation and pines. Along with the plants, quebracho wooden slabs fixed the original sand dune and its ascending slope from the front.

 

On the main floor plan, where most of the program is developed, the vertical circulations strip functions as a corridor between the social area and the bedrooms. Long views from the street and up to the back cross the dining and living rooms and traverse the vegetation heart that connects them. The bedrooms are organized in pairs: two frontwards and two backwards.

 

The house was designed as a pure object emerging between two strips of exuberant acacias, stepping on the grass that goes all the way from the front up to the swimming pool and grill area.

 

Unlike the rooms looking toward the street, the ones on the rear face a golf court containing an artificial lagoon. From the master suite and its terrace, set as they are at the top of the house, views of the distant sea can be reached.

 

The back volume stands partially detached from the natural ground so that one of its perimeter borders cantilevers. A hanging wall-beam shelters the social area’s expansion from the sunlight, framing the visuals and accentuating its horizontality; meanwhile at the front, vertical partitions hang from the rooftop slab, thus protecting the inner spaces from the horizontal sunrays from the west.

 

Rather than limitations, the issues that appeared from the very beginning were tools that constituted the project’s own genesis.